De afgelopen honderd jaar zijn er twee uitvaarttechnieken in Nederland: begraven en cremeren. ‘In april 1914 vond de eerste crematie plaats. Het was de crematie van de arts dr. C.J. Vaillant die plaatsvond in het Crematorium Westerveld in Velsen.’ (Vlc, 2024) Op dat moment werd cremeren nog gedoogd en vele jaren later pas opgenomen in de Wet op de Lijkbezorging. Er lijkt nu, na jaren vertraging, weer een wijziging van deze wet te komen. Zal het eerste resomatorium, ’t Vijfde Seizoen, in 2025 dan toch echt in gebruik genomen worden?
Als het aan Vincent van Leest, de ambassadeur van Resomation Ltd. in Nederland, ligt wel. Alles staat klaar om in gebruik genomen te worden. “Waarom ontnemen we de mensen die dit nu graag willen, deze mogelijkheid? Met één druk op de knop kan alles opgestart worden.” Zegt hij in de podcast Dealen met de Dood over resomeren.
Eerst even een paar stappen terug. Op veel websites lees je dat resomeren een nieuwe, duurzame uitvaarttechniek is. Maar wat is resomeren, of watercrematie, nou eigenlijk?
De voorbereiding
Het begint natuurlijk met antwoord op de vraag: begraven, cremeren of resomeren? Of eigenlijk: terug in de aarde, in het vuur óf het water? In andere landen waar resomeren wel al toegestaan is, vinden mensen resomeren een ‘zachtere’ keuze. Het water voelt minder hard dan vuur.
En dan staat de uitvaartbegeleider op je stoep met een map met kisten. Deze kan voortaan thuis blijven want voor resomeren is er geen kist nodig. De overledene gaat namelijk zonder kist de resomeermachine in. Er kan eventueel wel gekozen worden voor een kist tijdens de opbaring door hier een (deel)kist voor beschikbaar te stellen. Dit is dus een groot verschil met cremeren en begraven waar de lichaamsomhulling (een kist, wade, rieten mand, etc.) mee de oven of het graf in gaan.
Ook is het belangrijk dat de overledene gekleed is in wol of zijde. Dit kan namelijk volledig oplossen in de resomator. Of gewoon in adamskostuum? Ja, waarom niet 😉 Vind je het prettig dat de overledene in eigen kleding opgebaard wordt? Dan kan dit natuurlijk. Later zullen de medewerkers van het resomeercentrum dan wel deze kleding moeten vervangen voor bijvoorbeeld een wollen hemd. Onder andere Wikkelgoed is bezig met de ontwikkeling hiervan.
Het is belangrijk dat de overledene bij invoering geen sieraden of bril draagt. Dit kan namelijk zorgen voor beschadigingen aan de binnenkant van de machine.
Het proces
Eenmaal ingevoerd in de resomator, gebeurt er het volgende:
- Voor het proces van start gaat, wordt het gewicht en het geslacht ingevoerd. Deze bepaalt automatisch wat de juiste procesduur en hoeveelheid vloeistof is om het proces goed te laten verlopen.
- Het water met daarbij de kaliumhydroxide, ongeveer 5% van de totale hoeveelheid vloeistof, wordt onder ‘druk’ naar een temperatuur van 150 graden gebracht. Dit is noodzakelijk zodat de vloeistof niet gaat koken.
- Gedurende 3 tot 4 uur circuleert deze vloeistof rond in de cabine waardoor ongeveer 97 procent van het lichaam oplost. De andere 3 procent zijn de botten.
- Vervolgens koelt de cabine af, de vloeistof wordt geneutraliseerd en kan naar de rioolzuiveringsinstallatie.
- De botten worden vermalen en samengevoegd met het witte, steriele ‘lichaamspoeder’ dat over is gebleven na het resomeerproces. Dit krijgen de nabestaanden mee in een asbus.
Tijdens het proces wordt er geen gas gebruikt. Ook is er geen uitstoot van CO2 of andere giftige fijnstoffen. Dit zorgt ervoor dat er minder vervuiling is dan bijvoorbeeld begraven en cremeren. Dit maakt resomeren een meer groene keus.
Uitvaartcentrum ’t Vijfde Seizoen
Uitvaartondernemers Erik en Dennis van Zoest openden in september 2023 de deuren van een gloednieuw uitvaartcentrum met resomator. Een nieuwetijdse locatie in Ommeren waar ieder moment gestart kan worden met resomeren. Maar wanneer ’t Vijfde Seizoen hiermee kan starten? Dat is nog even afwachten…