Featured image for “‘Wat een k*t idee’​ Vijf gedachten die iedere (beginnend) ondernemer herkent”

‘Wat een k*t idee’​ Vijf gedachten die iedere (beginnend) ondernemer herkent

maart 5, 2020

In 2018 lanceerde ik RAUWDAUW. Een content marketing agency. Maar niet zomaar een mediabureautje met torenhoge uurtarieven. Nee, bij RAUWDAUW werk je met karakter(s). “We spelen het niet tactisch”, zoals The Opposites rapten op het gelijknamige album: Rauwdauw. Goed. De naam spreekt voor zich. Ondanks dat ik voor drieduizend procent achter het concept sta, heb ik ook momenten dat ik denk: ‘ah, veertig uur in loondienst was zo slecht nog niet he’.

In the heat of deze stressmomenten appte ik met andere ondernemers in mijn omgeving. En wat blijkt. Zo gek ben ik nog niet. Want iedereen heeft wel eens een ‘fuck it’ momentje. Wat je daarna doet is veel belangrijker. Daarom schreef ik in aanloop naar de lancering van RAUWDAUW deze blog over de vijf meest voorkomende gedachten bij beginnende (jong) ondernemers.

Gedachte 1: I’m a genius…

Je bent niet voor niets een eigen bedrijf begonnen. Het komt voort uit een idee, een gedachte of een geloof waar je volledig achter staat. Logisch dat het voor jou voelt dat jouw idee, het idee van het jaar. Nee, van de eeuw, is. Dus iedereen die jou op dat moment vertelt dat er misschien toch wel al een handjevol bedrijven zijn die ongeveer hetzelfde doen, denk jij: maar ik kan het beter. Je voelt je als Leonardo DiCaprio in ‘The Wolf of Wall Street’ en niets kan jou tegenhouden.

Lied bij deze gedachte: Survivor – Eye of the tiger

Gedachte 2: …Of toch niet?

Een paar weken later zakt de moed je een beetje in de schoenen. Je ziet, die ‘concurrentie’ waar je je eerder niet zo druk om maakte, er met de vetste klanten vandoor gaan en je twijfelt waarom iemand in godsnaam een product of dienst bij jou zou afnemen. Wanneer deze gedachten je bekruipen is het goed om deze motivational quote vast te houden: when you feel like quitting remember why you started. #motivationalmonday #influencer Nee, maar echt. Het is niet gek dat je twijfelt aan jezelf. Als je altijd maar zo damn sure over je zaken bent dan heb je ook geen ruimte voor het maken van fouten. En juist daar is waar de groei zit. In het ‘dal’ waar je dus de hele dag Netflixend op de bank ligt in plaats van je to-do lijstje af te werken. Als je maar altijd dat stemmetje in je achterhoofd houdt: I’m a genius.

Force yourself to be uncomfortable. Aanrader. Deze video.

https://youtube.com/watch?v=Lp7E973zozc%3Ffeature%3Doembed

Gedachte 3: Yoghurt als avondeten kan toch prima / Stripper is ook een leuk beroep

Wanneer je bezig bent met het neerzetten van een merk dan ben je dus vooral bezig met jezelf. En dat levert, vooral in het begin, niets op. Dus sta je soms voor een semi lege koelkast met slechts wat Danone toetjes terwijl je ontzettend veel zin hebt om voor €50 aan sushi te bestellen. Maar dan besef je dat je die €50 beter kan investeren in het laten drukken van visitekaartjes. Dus bel je maar even een vriend(in) op of ga je voor de derde keer die week bij je ouders eten.

Om je yoghurt dieet toch iets verder uit te breiden, ga je op zoek naar een bijbaan voor een paar uur per week. Eentje die het liefst zoveel mogelijk geld in het laatje brengt, in zo min mogelijk tijd. Je weet best dat het geen goed idee is om met je blotte billen voor een webcam te zitten, maar toch kan je er niks aan doen dan af en toe te denken: ‘bijklussen als stripper/webcamgirl/oid. dan maar?’ 

Lied bij deze gedachte: Kanye West x Jamie Foxx – Gold Digger

Gedachte 4: Oeps, nog even reageren op dat appje van drie dagen geleden

Het starten van een eigen onderneming is eigenlijk niets anders dan je eerste verkering. En wat gebeurt er als je niets liever wilt dan met je schatje hand in hand door de stad lopen? Juist ja. Dan vergeet je iedereen om je heen. Dus je WhatsApp bestaat uit een reeks van ongeopende gesprekken waar je nog op moet reageren. Meerdere keren per dag denk je: ‘oh, even Mark laten weten dat ik vrijdagmiddag niet mee ga lunchen’ om het vervolgens vijf minuten later weer te vergeten. Woopsie. 

Minder WhatsApp stress? Laat je vrienden weten waar je mee bezig bent en dat je prio nu even niet uitgaat naar elk weekend op de dansvloer staan. En dat je je telefoongebruik even flink moet terugschroeven van 5 naar 2 uur per dag. Dan hoef jij je niet schuldig te voelen over deze gedachten.

Lied bij deze gedachte: Hotline bling – Drake

Gedachte 5: Ok, don’t be a little b*tch, schouders eronder en doorgaan

Een paar flessen (goedkope) wijn verder, drie mental breakdowns en een paar impulsaankopen ben je weer terug bij gedachte 1: I’m a genius. Dus raap jezelf bij elkaar, werk verder aan je website, haal die eerste klanten binnen en houd ondertussen dit vast: ‘het is niet makkelijk, maar het is het waard’. Motivatie kun je overal vandaan halen, maar moet vooral uit jezelf komen. Als jij niet bereid bent om door het stof te gaan, wie dan wel? Dus hup. Droog je tranen, zet je schouders eronder en ga door waar je gebleven bent. Dan kom je vanzelf weer bij gedachte 1, 2, 3 en 4 terecht.


Delen: