Featured image for “Laat je niet gek maken: prestatiedruk in coronatijden”

Laat je niet gek maken: prestatiedruk in coronatijden

januari 9, 2021

Het lijkt alsof de productiviteit van mijn LinkedIn connecties met 300% gestegen is sinds de coronacrisis. Een soort race tegen de quarantaine klok: wie doet het meest voor zijn medemens terwijl we met zijn allen thuiszitten. Nou, geloof me. Die hoofdprijs win ik in ieder geval niet.

In een mum van tijd schoten de creatieve ondernemers als paddenstoelen uit de grond. Het ene initiatief nog beter dan de ander. Er werden tienduizenden mondkapjes genaaid, geld ingezameld voor eenzame ouderen, crowfunding acties opgezet voor gevallen ondernemers en iedereen bood zijn diensten ineens met een flinke korting of zelfs gratis aan. Niet meer dan lof voor deze harde werkers natuurlijk maar het maakte mij flink onzeker. Moest ik ook niet wat nuttigs doen met mijn vrije tijd?

Ik heb wel een uitspatting gehad hoor. Begin maart om precies te zijn. Toen werd aangekondigd dat ouderen voorlopig geen bezoek mochten ontvangen, stampte ik in één dag een website uit de grond om kleurplaten in te zamelen voor eenzame ouderen. Jammer genoeg kwam ik niet verder dan een handje vol reacties en een paar verdwaalde e-mails. Jezus, hoe kan het ene project tienduizenden euro’s ophalen en ik krijg het geeneens voor elkaar om kleurplaten in te zamelen? Loser.

Misschien lees je dit en baal je ook wel een beetje van jezelf (of je bent vet lekker bezig dan kun je nu doorgaan waar je mee bezig was in principe). Maar ondanks dat je zeeën van tijd hebt, lukt het je nog steeds niet om iets met die onuitgewerkte ideeën te doen. Een begin maken aan je nieuwe site? Oh, eerst even stofzuigen. Eindelijk een goede content kalender maken voor je social media kanalen? Eerst even een rondje op de motor rijden. Kortom: terwijl iedereen lijkt te hollen sta jij stil.

Voor iedereen die dit leest en deze gedachten en gevoelens herkent: ik hoop dat je iets hebt aan deze drie tips. Weet jij een goede vierde, vijfde of zesde tip? Reageer dan even onder deze blog om anderen een hart onder de riem te steken 😄

  • Stop met jezelf vergelijken

Het is heel verleidelijk om jezelf continu te vergelijken met je LinkedIn connecties. Iedereen lijkt het altijd beter te doen dan jij. Hierdoor wordt de druk om iets te ‘doen’ alleen maar groter. Maar wat je niet weet, is wat er achter de schermen speelt. Wie weet lag dat e-book al twee jaar op de plank en brengt die ene LinkedIn connectie dat nu pas uit. Misschien zat diegene wel tot midden in de nacht die webinar te editten. Tot tranen aan toe. Je weet het niet. Dus de volgende keer dat je jezelf betrapt op het maken van vergelijkingen: klap je laptop dicht en verzet je gedachten. Die energie die je steekt in het analyseren van anderen, kun je beter in jezelf steken.

  • Online is het altijd rozengeur en maneschijn 

Realiseer je dat 95% van de mensen alleen maar de mooie dingen deelt op social media. Daarom lees je overal succesverhalen, zie je de perfecte summer bodies en maakt iedereen de beste karamel cheesecake. Dus zit jij werkeloos thuis en zie je dat meerdere connecties het wél is gelukt om een baan te scoren: wie weet gingen er honderd afwijzingen aan vooraf. Je ziet nooit het hele plaatje.

  • Wees niet te streng voor jezelf

Je hoeft niet elke dag op te staan met een to-do list. Schrijf voor jezelf realistische doelen op die voor jou haalbaar zijn. Ga op zoek naar iets wat jou motiveert. Waar jíj blij van wordt. Niet omdat je vrienden uit dezelfde WhatsApp groep het toevallig ook doen. Als jij bloed chagrijnig wordt van het doen van vage yoga-oefeningen, doe het dan gewoon niet. Natuurlijk is het goed om jezelf af en toe te pushen tot het onmogelijke. Als het dan achter de rug is kun je ook fucking trots zijn op je prestatie. Maar het leven is niet een aaneenschakeling van medailles winnen en alleen maar zes gooien. Soms is het echt dikke prima als je op een dag niet verder bent gekomen dan de buurtsuper om een diepvries pizza te kopen.

Een RAUWDAUWER werkt keihard wanneer het écht nodig is. Zet alles op alles en dendert soms dagenlang door om iets af te krijgen. Maar een RAUWDAUWER weet ook wanneer het tijd is om te denken: ‘Fuck it, ik doe niet mee aan deze ratrace. Ik laat me niet gek maken.’ En zo is dat. Laat je eigen mind niet met je sollen.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Delen: