Featured image for “Hoe betaal je een uitvaart?”

Hoe betaal je een uitvaart?

juli 4, 2024

Iedereen is waarschijnlijk een keer in zijn leven opdrachtgever van een uitvaart. En de opdrachtgever, die betaalt de factuur. Als kind voor je ouders bijvoorbeeld. Of andersom. In welke samenstelling dit ook zal zijn, wanneer je de opdrachtgever bent van een uitvaart dan hou je er waarschijnlijk niet direct rekening mee dat je binnen de betalingstermijn van 30 tot 60 dagen het bedrag moet betalen. 

In Nederland  besteden de meeste nabestaanden tussen €7.000,- tot €11.500,- aan de uitvaart (Monuta, 2024). Een flink bedrag dat ook erg afhankelijk is van de wensen en de uitvoering van de uitvaart. Niet iedereen heeft dit zomaar liggen. Wat zijn de mogelijkheden om een uitvaart te betalen? In de podcast ‘Betalen en verzekeren van een uitvaart’ met Hans van Gerrevink van Monuta, spraken we hierover. Deze tips luister je terug in Dealen met de Dood of lees verder in deze blog.

Zelf sparen

Een optie is om het bedrag zelf te sparen. Dit kan dan gebruikt worden om de uitvaart te betalen. Twee kanttekeningen: sparen vereist enige discipline en het kan enige tijd in beslag nemen om het bedrag bij elkaar te krijgen. Een verzekering (zie volgende optie) dekt direct de waarde nadat de eerste premie is betaald. Daarnaast is het belangrijk dat de opdrachtgever van jouw uitvaart binnen de betalingstermijn toegang heeft tot dit bedrag. Dit kan natuurlijk cash of via een bankrekening. Zorg daarom dat dit goed juridisch geregeld is. Bijvoorbeeld door middel van het vastleggen van een testament bij de notaris. “Als er in het testament een executeur is aangewezen, kan de executeur na het overlijden snel weer toegang krijgen tot de bankrekeningen van de overledene. Hij is namelijk in het testament aangewezen om de erfenis af te handelen en hoeft niet te wachten tot alle erfgenamen hun toestemming daarvoor geven. Het is dus verstandig om altijd een executeur in uw testament aan te wijzen.” (Notaris Teeuwen, 2024) Met een Verklaring van Erfrecht kunnen erfgenamen ook aantonen dat zij recht hebben op het banktegoed van de overledenen. 

Sluit een uitvaartverzekering af

In veel gevallen komt de dood toch onverwacht. Als blijkt dat er dan geen geld is om te voldoen aan de wensen van de overledene, kan dit een vervelende nasmaak geven. Vrienden of familie zetten dan snel een crowdfunding op of proberen het bedrag toch bij elkaar te krijgen met spullen uit de inboedel. In ieder geval maakt dit het afscheid nemen extra ingewikkeld in een week waar je al overmand wordt door emoties. Onderzoek daarom de mogelijkheden van een uitvaartverzekering. Deze kun je gemakkelijk vergelijken op verschillende sites, zoals Uitvaartverzekering Expert. Let hierbij ook goed op het vrij te besteden bedrag en bepaal dit op basis van je eigen wensen voor de uitvaart.

Ook op de website van Monuta vind je een handige tool om snel de premie te berekenen die nodig is voor een verzekering met een passende verzekerd bedrag. Naast de financiële kant verzeker je dan ook de verzorgende kant door het vastleggen van de hulp van de uitvaartverzorger. Want bij het regelen van een uitvaart komen er veel vragen op je af. Een uitvaartbegeleider, die is voor €2.500 meeverzekerd bij Monuta, kan je ondersteunen in het regelen van de locatie, het rouwvervoer, de catering, etc. Weet dat je altijd vrij bent om zelf een andere uitvaartbegeleider te kiezen. Dan krijg je dit bedrag wat gereserveerd stond voor de begeleiding van Monuta, niet uitbetaald. 

Crypto

Steeds meer Nederlanders zijn in het bezit van crypto. Inmiddels zijn dit er zo’n 2,5 miljoen (Het ondernemersbelang, 2024). Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2022! Als erfgenaam heb je recht op het vermogen. Daar valt crypto ook onder. Maar om toegang te krijgen tot crypto heb je een aantal belangrijke gegevens nodig, waaronder de seed phrase. Hier schreef ik eerder een blog over. Die lees je hier. Dit soort gegevens kun je vastleggen in een digitale nalatenschap checklist

Praat erover

Voorkom vervelende verrassingen na overlijden en praat (op tijd!) met je partner, ouder of kind over onder andere: de uitvaartwensen, het verzekerde of gespaarde bedrag en wat te doen bij overlijden. Het is enorm verdrietig als je iemand niet het afscheid kan geven zoals gehoopt of wanneer er nog een narekening in je mailbox verschijnt.

Verdiep je in de mogelijkheden door een voorgesprek in te plannen met een uitvaartbegeleider. En dit hoeft echt niet alleen wanneer je weet dat je komt te overlijden, want heel eerlijk: dit weet eigenlijk niemand. 

Kun je hulp gebruiken bij het vastleggen van je wensen? Stuur mij gerust een e-mail. 

Volg Dealen met de Dood op Spotify of YouTube


Delen: