Featured image for “Drie lessen die 2020 mij leerde. Hint: stop met nadenken, start met doen”

Drie lessen die 2020 mij leerde. Hint: stop met nadenken, start met doen

december 29, 2020

Tot ongeveer twee jaar geleden hakte ik elke knoop moeiteloos en zonder te aarzelen door. Baan opzeggen? Gedaan. Alleen reizen? Geboekt. Zonder lang na te hoeven denken sprong ik van het ene in het andere. Iets wat mij altijd getekend heeft. Nooit eerder had ik zorgen, angst, twijfels of onzekerheid over wat de toekomst mij zou brengen. Ik was altijd hoopvol. Besloot dat het allerergste scenario, nooit zo erg was. Toch ging ik steeds meer in m’n hoofd leven. Nadenken. Waardoor ik mijn intuïtieve kracht verloor.

Daarom nam ik begin dit jaar een business coach in de arm. Na een LinkedIn post kreeg ik tientallen berichten van goeroes, specialisten en life coaches. Gelukkig liet mijn intuïtie me niet helemaal in de steek, want mijn oog viel snel op Millie. Op haar site las ik dit stukje tekst:

Soms wordt je overspoeld door alles wat er op je pad komt en het is dan lastig je aan je eigen plan te houden. Ik zorg ervoor dat jij gaat doen wat je echt wilt doen. Ik zorg ervoor dat je je niet hoeft te verschuilen – dat kan ook niet meer. Ik zorg dat jij je doelen haalt.

Inderdaad. Ik voelde me overspoeld, trok m’n eigen plan niet meer en vroeg me af of dit nou het pad was wat ik voor ogen had. Behalve een harde hand (niet letterlijk hoor) had ik vooral inzicht nodig. Iemand die de vragen achter de vragen stelt. Tijdens mijn laatste sessie van dit jaar, ongeveer acht maanden na onze eerste ontmoeting, kwamen we tot drie belangrijke lessen. Deze deel ik graag met jullie omdat ik geloof dat ze iedereen, van ondernemer tot werknemer in loondienst, een schop onder de kont geven. Let’s go 2021! 📣

Les 1: angst is een slechte raadgever

Het internet staat vol met blogs die elkaar tegenspreken: is angst nou een goede of een slechte raadgever?

Natuurlijk, angst helpt je om risico’s beter in te schatten zodat je niet achteloos op een bananenschil stapt. Maar bij het maken van belangrijke besluiten is angst vaak een slechte raadgever. Je kan bij elk besluit namelijk wel tien beren op de weg zien. Er zijn altijd redenen om iets niet te doen. Maar: wat als je het wel doet? Wat is dan het ergste dat er kan gebeuren? Vaak is dat antwoord nog niet zo angstaanjagend en zeker niet levensbedreigend. Het onprettige gevoel dat angst ons geeft, belemmert in het maken van besluiten. 

Zit je daarom al jaren te dubben om van baan te switchen? Om die giftige relatie te verbreken of te verhuizen naar een andere stad? Schrijf op wat je tegenhoudt. Wat zit je dwars? Door iets op te schrijven maak je het ‘waar’ en heb je een beter overzicht van je gedachten. Desnoods doe je dit een paar keer tot je duidelijk hebt waar het pijnpunt ligt. En als je dan eindelijk die angst overwonnen hebt, trap dan vooral niet in mijn tweede valkuil … 

Mijn motto voor 2021? “Eat Fear For Breakfast” 

Les 2: wacht niet op het perfecte moment 

Het perfecte moment begint en eindigt in jouw hoofd. Het is een moment dat alleen jíj creëert. Een onzichtbare barrière die je vooral in je mind moet doorbreken. Ook hier zijn er altijd argumenten te benoemen waarom iets wel even kan wachten. Het is uitstelgedrag in optima forma. 

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Dus wacht niet met het lanceren van je website tot elke punt komma helemaal perfect is (note to self) en gooi ‘m gewoon online. Schrijf op welke zaken er nú nodig zijn en wat ook echt wel even kan wachten. Hetzelfde geldt voor het plaatsen van content op je social media kanalen: verkeerde moment/visual/inhoud etc. etc. Maar als je niet die eerste stap zet, volgt de tweede, de derde en de vierde ook niet. Het streven naar perfectie belemmert het ondernemen van actie. Waardoor je uiteindelijk helemaal niks gedaan krijgt en alleen maar meer gaat balen van jezelf. Ja, ik heb dit jaar veel gebaald. 

Van wachten naar: “Neem het moment en maak het perfect.”

Les 3: get your shit together

Je kan de beste coach in de arm nemen om jou te motiveren en te inspireren maar … de verantwoordelijkheid ligt bij jóu. Het is mij dit jaar heel duidelijk geworden dat als je niet de tijd voor jezelf neemt, geen energie steekt in hobby’s en mensen die jou energie geven en vergeet te relaxen: de puf en creativiteit ontbreekt om even je schouders eronder te zetten. 

Stop daarom met achteroverleunen. Tijdens een van onze laatste sessies vertelde Millie mij over een zinnetje uit een podcast die haar inspireerde. Namelijk: overkomt het leven jou of pak je zelf de regie? Grab life by the balls. 

En de regie pakken kost energie. Ga daarom bij jezelf na waar jij blij van wordt. Waar ligt jouw joy spark? (om even in Millie haar woorden te blijven) Streep de dingen uit je leven die jou niet langer dienen. Zo kwam ik erachter dat ik de meeste voldoening haal uit klantcontact en het neerzetten van een merkidentiteit. Maar hoeveel uur was ik daar nou daadwerkelijk mee bezig? Je raadt het al: 80% van mijn tijd bleek ik bezig te zijn met ‘moetjes’ en taken waar ik niet zo blij van werd. Tijd om het roer om te gooien.

Het gratis e-book van Millie Gietman helpt je om die shit together te krijgen. Schep orde in jouw creatieve brein en leer hoe je meer rust en focus creëert. Download hem hier. 

Het is altijd tijd voor goede voornemens

Toevallig schrijf ik deze blog net voordat het nieuwe jaar begint, maar goede voornemens kennen geen tijd. Lees je dit in 2021? Stop met uitstellen en wacht niet tot 2022. Er is geen beter moment dan NU.

Tot de volgende RAUWKOST. Liefs, Tessa 🚀


Delen: