Featured image for “Wat gebeurt er met crypto na overlijden?”

Wat gebeurt er met crypto na overlijden?

juni 8, 2024

Heb jij wel eens nagedacht wie er toegang heeft tot jouw digitale accounts als jij er niet meer bent? Wat gebeurt er dan met je social media of bijvoorbeeld crypto? Hoe zorg je eigenlijk dat dit goed geregeld is? Een eerste stap is het invullen van deze checklist en het delen met je naasten. Daar zie je ook een kopje ‘Crypto’. Vervolgens is het goed om na te denken wat je met dit vermogen wilt. 

Erfgenamen hebben recht op crypto

Wat gebeurt er met crypto na overlijden? Tenzij anders aangegeven bij een notaris, hebben erfgenamen hier recht op. Cryptomunten vallen namelijk onder het vermogen. Juridisch Loket legt uit hoe dit precies bij wet geregeld is:

“Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Dat gebeurt in deze volgorde:

  1. echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen
  2. ouders, broers en zussen
  3. grootouders
  4. overgrootouders”

Weet je wie jouw erfgenamen zijn en vind je het goed dat het vermogen naar hem of haar gaat? En heb je met deze persoon overlegd hoe toegang te krijgen tot je digitale portemonnee? Want ook al valt je vermogen onder het erfrecht, digitale accounts waar dit op staat niet. Die kun je niet erven en de gebruikersnamen en wachtwoorden dus ook niet.

Bewaar je seed phrase

De seed phrase van 12 of 24 woorden, is het meest belangrijk om toegang te krijgen tot cryptocurrency. Noteer deze altijd op een veilige plek en het liefst nooit in zijn geheel op één briefje. Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld de eerste 6 woorden ergens op te schrijven en met je erfgenaam te delen en de laatste 6 bij een notaris vast te leggen. Let wel: er gaat altijd wat tijd overheen voordat de notaris toegang verleend tot deze gegevens. Dus wil je bijvoorbeeld dat jouw uitvaart betaald wordt met Bitcoin (of andere munten)? Dan is het toch handig om deze woorden op een andere manier vast te leggen. Wees hier in ieder geval erg voorzichtig mee! Deze mogen niet in de verkeerde handen komen.

Gebruik je een hardware wallet zoals een Ledger? Zorg dan dat de toegangscode hiervan ook ergens genoteerd staat. 

Vul een digitale nalatenschap checklist in

Nu je weet wie de erfgenaam is en wat je met je vermogen wilt, is het van belang om dit ergens te noteren. Dat kan met deze checklist of pak er ouderwets pen en papier bij om alle gegevens van je accounts te noteren. Vaak voldoet ook een wachtwoord van een password manager waarmee je vervolgens toegang krijgt tot alle, of bijna alle, accounts.

Inmiddels bezit ruim 2 miljoen Nederlanders crypto. Ben jij er daar één van? Denk er dan goed over na wat hiermee gebeurd na overlijden. Het is ontzettend zonde als hiermee vermogen verloren gaat! Waarschijnlijk heb jij dit ook met een mooi doel geïnvesteerd dus wees er zuinig op.

Meer weten over digitaal nalatenschap?

Luister naar deze aflevering van Dealen met de Dood met Sander van der Meer van Digital Life Legacy.


Delen: